SAP Forum Dergisinde Türk Traktör Başarı Hikayemizle Yer Aldık

SAP Forum Dergisinde Türk Traktör Başarı Hikayemizle Yer Aldık

TürkTraktör, IMPROVA danışmanlığında SAP S&OP, SAP ERP ve SAP SPP ürünlerini canlı kullanıma alarak Satış ve Operasyonel Planlama (S&OP), Ar-Ge, Planlama ve Çizelgeleme, Üretim Takip, Stok Yönetimi, Parça Temini/Tedarik Yönetimi ve Yedek Parça Planlama süreçlerini iyileştirdi.

Türkiye’nin en büyük traktör üreticisi olan 1954 yılından beri modern tarıma yön veren şirket olma vizyonu ile hareket eden TürkTraktör, IMPROVA danışmanlığında gerçekleştirilen SAP S&OP projesiyle yurt içi- yurt dışı sipariş toplama ve onay süreçlerini konsolide bir elektronik ortama taşıdı. Planlamada hız ve esneklik kazanarak uzun dönemli simülasyonları gerçekleştirebilecek bir veri ortamına da geçen TürTraktör’deki projede lojistik kısıtlar ile birlikte finansal hedef göstergeler de dikkate alındı ve bunlar mevcut üretim-satış planı ile örtüştürüldü.

Diğer taraftan, Ar-Ge projesiyle de ana ütün ve komplelere ait ürün ağaçları çeşitli kurallara bağlı olarak otomatik biçimde oluşturulmaya başladı. Yedek parça tarafında, fabrika ile aynı veri ortamında çalışılması sağlanırken, yedek parça süreçlerine özgü merkezi bir planlama için SAP altyapısı kullanıldı. Ana depo, dağıtım merkezleri, servis noktalarının da dahil olduğu bir stok-tedarik planlama süreci kurgulandı ve stok performansı tüm tedarik zinciri üzerinde izlenebilir ve anlık olarak ölçülebilir hale geldi. Kapsamlı projenin Üretim Takip tarafında yapılan çalışmalar sonucunda tüm montaj hatları el terminalleriyle yönetilebilir hale geldi. Komponent ve araç montaj hatlarında anlık izlenebilirlik sağlandı. Bileşen tüketimlerin anlık olarak gerçekleştirilmesiyle de stok ve plan yanlışlıkları önlendi.

TürkTraktör’ün Üretim ve Malzeme Planlama sürecinde SAP S&OP tarafından belirlenen aylık/günlük tempolarla uyumlu bir üretim planı hayata geçirildi. Stok Yönetimi’nde yapılan iyileştirmeler sonucunda ise iç kanban ile hat beslemeleri eksiksiz ve minimum stok ile yapılmaya başladı. SAP projesi çerçevesindeki Parça Temin ve Tedarik Yönetimi süreçlerinde de planlı ve kesin siparişler tedarikçilere anlık olarak yayınlanabilir hale geldi.