Çimsa, Planlama Süreçlerini ve Sistem Altyapısını Dönüştürdü

Çimsa, Planlama Süreçlerini ve Sistem Altyapısını Dönüştürdü

Türkiye çimento sanayisinin önde gelen kuruluşları arasında yer alan Çimsa, planlama süreçlerini ve sistem altyapısını, Improva danışmanlığında SAP Talep Planlama (DP) ve SAP Tedarik Ağı Planlama (SNP) çözümleriyle dönüştürdü.

Projeye başlarken, Çimsa’da ayda bir kere bölgesel bazda yapılan satış planlarının müşteri bazında haftalık olarak yapılabilmesi; planların hazırlandıktan sonra değişikliklere göre revize edilebilmesi; hangi müşterinin hangi üretim yerinden besleneceği bilgisinin çalışanların öngörülerine göre değil, sistemsel algoritmalara göre hesaplanması hedeflendi. Fırınlardaki klinker üretimi için ihtiyaç duyulan enerjinin çeşitli kısıtlara göre minimum maliyetle üretilebilmesi ana hedeflerden biri olarak değerlendirildi. Satış verileri plana girildikten sonra stok dengesinin çıkması için geçen sürenin minimize edilmesi, tecrübeye dayalı olarak yapılan tedarik planının sistem üzerinden yapılarak yüksek stoklu çalışmanın engellenmesi, yanlış satın alma kararlarından kaynaklanan atıl stokların azaltılması ve tesisler arası malzeme transferlerinin optimize edilmesi de projeden beklenilen diğer çıktılar arasında yer aldı.

Üretimden satışa, lojistikten satın almaya, IT’den strateji departmanına kadar, Çimsa bünyesindeki pek çok departmandan süreç sahiplerinin katılımı ile gerçekleştirilen proje, toplam 10 ay süren tasarım, gerçekleştirme ve canlı kullanıma hazırlık fazlarından sonra, canlı uygulamaya alındı. SAP Talep Planlama ve SAP Tedarik Ağı Planlama çözümlerinin Improva uzmanlığında başarıyla uygulanmasının ardından, hedeflenen planlama optimizasyonu sağlanmış oldu.

Improva’nın çözüm odaklı yaklaşımı ve planlama alanında sahip olduğu proje deneyimleri sayesinde Çimsa proje hedeflerine kısa sürede ulaştı. Proje sonrası satış planları müşteri bazında operasyonel ve taktiksel olarak her hafta yapılmaya başladı. Proje öncesinde satış verilerinin girilmesiyle beraber yaklaşık bir gün süren stok dengesi çıkarma çalışması, proje sonrasında 10 dakikaya düşürüldü. Yapılan optimizasyonlar sonucunda müşterilerin maksimum kârı gözeterek hangi kaynaktan beslenmesi gerektiği ortaya çıktı. ERP-SCM çift yönlü entegrasyonu sayesinde stoklar ciddi oranda düşme trendine girdi. Proje sonrasında her hafta çalıştırılan optimizasyon sonuçları lojistik ve satınalma departmanlarına aktarılarak atıl stokların hızla azalma trendine girmesi sağlanırken, bazı ara mamullerdeki tesisler arası sevk miktarı da kayda değer şekilde kısıtlandı. Fırınlarda klinker üretimi için ihtiyaç duyulan enerji; yasal yakıt kullanım sınırları, belirlenmiş kükürt sınırları ve kullanılan yakıt tipleri dikkate alınarak minimum maliyetle üretildi.

cimsa-planlama-yoneticisi“Çözüm odaklı yaklaşımı ve planlama alanında sahip olduğu proje deneyimleri nedeniyle Improva Danışmanlık ile çalışmayı tercih ettik. 10 ay süren tasarım, gerçekleştirme ve canlı hazırlık fazlarından sonra canlı kullanıma geçilen projemizde önemli faydalar elde ettik”

Akif Öz

Planlama Yöneticisi

 

 

Çimsa Hakkında

Türkiye Çimento sanayisinin önde gelen kuruluşları arasında yer alan Çimsa, 1972 yılında kurulmuştur. Çimsa bugün, Mersin, Eskişehir, Kayseri, Niğde ve Afyonkarahisar’da bulunan 5 entegre fabrikası, Ankara’da bulunan bir öğütme tesisi, Marmara terminali ve Malatya Çimento Paketleme tesisiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

Yorumsuz

Post a Comment